3. jan. 2008

France Prešeren: Zdravljica




(prigodniška pesem - napitnica)

9.
Ljubezni sladke spone
naj vežejo vas na naš rod,
v njim sklépajte zakone,
de nikdar več naprej od tod
hčer sinov
zarod nov
ne bo pajdaš sovražnikov!
Bog naj vse,
kar nas je,
živi tovarše združene!


prigodnica -e ž (o) lit. pesem, ki nastane ob določenem, pomembnejšem (zunanjem)
dogodku in je nanj snovno vezana: pisati prigodnice; domoljubne prigodnice; prigodnica za rojstni dan

Prešeren v svoji Zdravljici nazdravlja slovenski deželi in vsem svojim rojakom, pa tudi drugim narodom in vsem dobro mislečim ljudem.
Oblika napitnice je bila v 19. stoletju zelo priljubljena in tesno povezana s tednjim meščanskim družabnim in političnim življenjem.

1. slovenska politična pesem (Valentin Vodnik: Ilirija oživljena), na njenem temelju, na osnovi njenih idej je po revoluciji 1848 nastal prvi slovenski politični program Zedinjene Slovenije.

13.3.1848 je na Dunaju prišlo na Dunaju do izbruhov in marčne revolucije. Takratni vladar Knez Clemmens Metternich je odstopil in zbežal v Anglijo. Takratni cesar Ferdinand je imenoval Liberalno vlado. Obljubil je ustavo, svobodo tiska in združevanja.

Jeseni leta 1848 je vlada sprejela Zakon o zemljiški odvezi. Fevdalizem in fevdalne dajatve so bile končno odpravljene. Kmeti so tako dobili zemljo v last. Tako so se kmeti umaknili iz revolucije

2. Nastanek
Nastala je leta 1844, prvič objavljena v Novicah, aprila 1848 - po revolucijski ukinitvi cenzure.
Janez Bleiweis, slovenski publicist in politik, * 19. november 1808, Kranj, † 29. november 1881, Ljubljana.
Okoli sebe je zbral t.i. Bleiweisov krog, ki je leta 1843 ustanovil in urejal časopis Kmetijske in rokodelske novice.

Kranjska Čbelica
Po Vodnikovi smrti Slovenci nismo imeli nobenega časopisa ali pesniškega zbornika, v katerega bi slovenski pesniki in pisatelji pisali svoja dela. Nemški listi so prinašali včasih kakšno slovensko pesem, slovstvenega središča pa ni bilo. To je slabo vplivalo na razvoj slovenske književnosti.

Šele leta 1830 so se mladi pesniki združili okrog Matije Čopa in Franceta Prešerna ter pod uredništvom Mihe Kastelca začeli izdajati pesniški zbornik KRANJSKA ČBELICA. V letih 1830 - 1834 je izšel štirikrat, peti zvezek pa je zaradi črkarske pravde in zamere pri Kopitarju izšel šele 1848.

Čbelica je bila namenjena meščanstvu in izobražencem, ki so bili nezavedni in odtujeni slovenstvu. Uspelo ji je postaviti temelje novi slovenski umetni pesmi in pokazati lepoto ljudske poezije.


3. Pomen
V idejnem smislu so najpomembnejše tretja, četrta, sedma in osma kitica.
3. kitica
Slovence poziva, naj se uprejo in osvobodijo…
- nacionalna ideja
-
4. kitica
-ideja panslavizma (misel o sožitju med narodi razširi na vse slovanske narode), enakovredno sožitje (nasprotje - ilirizem)

7. kitica
Vsebinski vrh Zdravljice, ki se kaže v ideji internacionalizma . Vsak narod ima pravico do svobode, samostojnosti in razvoja, vendar ne na račun drugih, ne tako, da posega v svobodo in suverenost drugih narodov.

8. kitica
Pesem se konča z idejo humanizma , z vero v človečnost in človeško dobroto.

4. Oblika pesmi
Zdravljica je sestavljena iz osmih kitic, vsaka ima sedem različnih dolgih verzov, ki jih je Prešeren razporedil v likovno pesem (carmen figuratum). To je pesem, ki s svojo grafično obliko ponazarja tisto, o čemer pesem govori. Vsaka kitica Zdravljice ima obliko čaše, kar je v skladu z napitnico kot pesniško zvrstjo.

Oblika kitice –oblika čaše

1. verz 7 zlogov
2. verz 8 zlogov
3. verz 7 zlogov
4. verz 8 zlogov
5. verz 3 zlogi
6. verz 3 zlogi
7. verz 8 zlogov

Po Kopitarjevi smrti je postal Fran Miklošič tudi cenzor za slovanske, romunske in grške knjige; med drugim je leta 1846 cenzuriral tretjo in četrto kitico Prešernove Zdravljice.

Iz drugegega mojega vira:

France Prešeren: ZDRAVLJICA

(nastala 1844, prvič objavljena v Novicah, aprila 1848 - po revolucijski ukinitvi cenzure)
Prešeren je v njej upesnil svoj družbeni-politični nazor.

1. kitica: Je uvodni nagovor v NAPITNICO ali ZDRAVLJICO - prigodniško pesem, v kateri pesnik izpoveduje omizju priložnostno nastale dobre želje. Nazdravlja vinski trti, vinu kot navdihovalcu človekove pokončnosti.
Ton v kitici je oseben - izpovedana sta "skrb" in "up"- in oseben je nagovor najbližjim prijateljem.

2., 3., 4. kitica - Pesnik v njih izpoveduje svobodoumno slovensko in slovansko politično zavest.

2. kitica: VESELA ZDRAVICA - Velja slovenski zemlji in njenim ljudem. Za besedami "ves slovenski svet" tiči misel, ideja o ZEDINJENI SLOVENIJI, ki jo je marčna revolucija 1848 povzdignila v javni narodno politični program.

3. kitica: JEZNA ZDRAVICA - Pesnik meri na sovražnike slovenske svobode, poziva k razbitju suženjskih spon, k zlomu absolutizma. Pesnik se odloča za revolucionarno uporništvo zoper narodno zatiranje. Zamisel narodne samostojnosti in združenosti je oprta na obstoj nekdanje slovenske karantanske svobodnosti.

4. kitica: POMIRITVENA - Pesnik se obrača k misli o vseslovanskem bratstvu in zavezništvu kot prvi opori za pridobitev, utrditev in obrambo lastne narodne moči.

5. kitica: NAPITNICA SLOVENSKIM DEKLETOM - V drugem delu pesnik pozornost usmeri na njihovo materinsko narodno vzgojno vlogo.

6. kitica: NAPITNICA SLOVENSKIM MLADENIČEM. Nagovarja njihovo ljubezen in zvestobo domovini, pogum in bojno pripravljenost.

7. kitica : Pesnik se obrne k videnju mirnega, tvornega in bratskega sožitja vseh ljudi in vseh narodov sveta.

8. kitica: V osebnem tonu nagovori omizje prijateljev. ZDRAVLJICA je NAPITNICA VSEM LJUDEM DOBREGA SRCA, ČLOVEČNOSTI. Tako se Prešernova najbolj bojevita pesem konča z zaupno vero v človekovo dobroto.

IDEJA Zdravljice je postala bistveni del slovenskega narodnega in socialnega osvobajanja, bistvena pobuda za razvoj slovenske narodne zavesti in novodobnega INTERNACIONALIZMA (svetovnega bratstva - sloge med narodi).
V njej obstaja misel o svobodnem, enakopravnem, miroljubnem sožitju vseh, velikih in malih narodov sveta, misel, ki ostaja cilj človeštva še danes.
METAFORIKA: preprosta poosebitev, ritmiziran nagovor
MENJAVANJE DOLŽINE VERZOV
MENJAVANJE RIM
RAZUMNIŠKO, POJMOVNO IZRAZJE (oblast, čast ...)
V kiticah JASNO ZAZNAMOVAN UVOD IN SKLEP.
PESEM V OBLIKI ČAŠE - LIKOVNA PESEM (CARMEN FIGURATUM)
VRSTA PESMI: ZDRAVICA ALI NAPITNICA
LIRSKA PESEM
POLITIČNA PESEM

4 komentarji:

Slôvar pravi ...

Zdravica ali zdravljica?

Slôvar pravi ...

http://www.hervardi.com/zdravica.php

Poppy pravi ...

Hvala, ravno pišem učno pripravo na to temo, bo prav prišlo. :)

ucitelj slove pravi ...

Me veseli,Poppy:)

Vesel sem, da si tukaj...